Hulp nodig?
Wil je je huis, bedrijf of instelling verduurzamen? Of wil je aan de slag in jouw appartementencomplex, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met Teun van Roekel van het Energieloket. Hij helpt je graag verder!
Advies
Neem contact op met energiecoach Teun van het Energieloket
Heb je vragen over het verduurzamen van je woning? Energiecoach Teun van Roekel is de beheerder van het Energieloket. Hij helpt je graag verder! Teun is bereikbaar via teun@energieloket-ede.nl. Je kunt ook bellen naar 06 10 73 12 61.
Energiescan voor particulieren
Wil je je huis verduurzamen? Vraag een energiescan aan om te zien welke maatregelen je kunt nemen.
De energiescan
- Je wilt je huis van voor 1990 duurzamer maken
- Een energiescan laat zien hoe je je woning energiezuiniger maakt
- De energiescan is gratis
- Een onafhankelijke adviseur komt bij je langs
- Je ontvangt advies op maat
- Je bepaalt zelf welke mogelijkheden je uitvoert
- Vraag de energiescan digitaal aan
Aanbieders
Ben je zoek naar een aanbieder die jou kan helpen je idee te realiseren? Bekijk de lijst met aanbieders op het gebied van duurzaamheid.
Ontdek hoe jij je huis kunt verduurzamen
Beantwoord de vragen op de website Verbeter je huis en ontdek met welke verbeteringen je je huis energiezuiniger en duurzamer kan maken. Je ziet ook meteen wat het jou kost en oplevert. Let op: een rekenmodel kan in een specifieke situatie nooit exact voorspellen wat de kosten en opbrengen zijn. Maar het geeft een goede weergave van de mogelijkheden die je kunt nemen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan hulp van het Energieloket.
Hulp bij het afkoppelen van regenwater in je tuin
Wil je het regenwater dat bij jou op het dak valt afkoppelen van de riolering? Onze afkoppeladviseur Reinier Roerdink kan je tips en advies geven over de diverse mogelijkheden. Reinier is bereikbaar via reinier.roerdink@ede.nl. Je kunt ook bellen naar 06 - 125 521 88.
Bekijk ook de pagina regenwater afkoppelen op deze site en lees de voordelen van afkoppelen. Want hoe minder regenwater de riolering in gaat, des te beter!
Hulp bij het verduurzamen van een monument
Woon je in een monument en wil je maatregelen nemen om te verduurzamen? In de Leidraad Mooi Ede vind je hier meer informatie over.
Ook is er een toolkit duurzaam erfgoed en vind je ook meer informatie op de site monumenten.nl.
Maak gebruik van de buurtkit
Wil je duurzaam leven, maar vind je de investering misschien nog te groot, te kostbaar of weet je niet wat je kunt doen? Bundel je krachten in de buurt. Vaak is het goedkoper om samen te investeren in duurzame oplossingen. En daarbij leer je veel van elkaar. In de buurtkit van de gemeente Ede zitten verschillende tools om zelf aan de slag te gaan.

Zelf energie opwekken
Zelf windenergie opwekken
Heb je een idee om zelf duurzame energie op te wekken voor je straat, buurt of dorp? De Wind- en zonnewijzer biedt ‘houvast’ voor inwoners en ondernemers in en buiten Ede. Hierin vind je een kaart met gebieden waar het opwekken van energie in principe mogelijk is en de voorwaarden waaraan initiatieven moeten voldoen.
De Wind- en zonnewijzer helpt ons als gemeente om elk concreet initiatief goed af te wegen volgens duidelijke regels en afspraken. De wijzer gaat over de periode tot 2022. We maken onderscheid in kleine, middelgrote en grote initiatieven. Kijk voor meer informatie op de pagina Windenergie- en molens.
Intakegesprek
Ieder initiatief begint met een intakegesprek bij de gemeente. Tijdens dit gesprek kun je ons alles over je idee vertellen en nemen wij je mee in de procedure. Je kunt je aanmelden voor een intakegesprek via de website van de gemeente Ede.
Zelf zonenergie opwekken
Heb je een idee om zelf duurzame energie op te wekken voor je straat, buurt of dorp? De Wind- en zonnewijzer biedt ‘houvast’ voor inwoners en ondernemers in en buiten Ede. Hierin vind je een kaart met gebieden waar het opwekken van energie in principe mogelijk is en de voorwaarden waaraan initiatieven moeten voldoen.
De Wind- en zonnewijzer helpt ons als gemeente om elk concreet initiatief goed af te wegen volgens duidelijke regels en afspraken. De wijzer gaat over de periode tot 2022. We maken onderscheid in kleine, middelgrote en grote initiatieven. Voor zonnevelden maken we onderscheid in kleine zonnevelden (tot 150 m2), middelgrote zonnevelden (150 m2 - < 2 hectare) en grote zonnevelden (2 hectare en groter). Lees meer over zonnevelden.
Bekijk de Wind- en zonnewijzer (pdf, 6,16 MB).
Intakegesprek
Ieder initiatief begint met een intakegesprek bij de gemeente. Tijdens dit gesprek kun je ons alles over je idee vertellen en nemen wij je mee in de procedure. Je kunt je aanmelden voor een intakegesprek via de website van de gemeente Ede.
Heb je een vraag of opmerking over de Wind- en zonnewijzer, dan kun je deze ook via de website van de gemeente Ede aan ons voorleggen.
Lening, subsidie en vergunning
Energie subsidiewijzer
Op de website energiesubsidiewijzer.nl ontdek je snel of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.
Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Je huis verwarmen tegen lagere kosten en de uitstoot van CO2 verminderen? Particulieren met een burgerservicenummer (BSN) en buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland kunnen ISDE-subsidie aanvragen.
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.
Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
Toekomstbestendig Wonen Lening en Stimuleringslening Duurzaamheid Rechtspersonen
Voor het verduurzamen van je huis kun je als particulier woningeigenaar een Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen. Voor maatschappelijke instellingen, zoals scholen, sportverenigingen, kerken en VvE’s is er de Stimuleringslening Duurzaamheid Rechtspersonen.
Met beide leningen kunnen woningen of andere gebouwen verduurzaamd worden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of gevels, daken en ramen te isoleren. Met de Toekomstbestendig Wonen Lening kun je ook lenen voor asbestsanering of maatregelen om langer thuis te kunnen wonen.
Als u de Toekomstbestendig Wonen Lening aanvraagt, volgen er twee stappen. De gemeente doet de eerste beoordeling van uw aanvraag. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) beoordeelt vervolgens of u de lening kunt betalen. U sluit de lening af bij de SVn (www.SVn.nl). Een deel wordt betaald door een fonds van de provincie Gelderland en een deel vanuit gemeente Ede. Kijk voor de actuele rente op de website van SVn.
Je vraagt de lening aan via de website van de gemeente Ede. Daar vind je ook meer informatie over de voorwaarden.
Download hier de brochure (pdf, 309 KB) met meer informatie.
Vergunningen
Voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen en appartementencomplexen zijn meestal geen vergunningen nodig. Er zijn een paar uitzonderingen. Je hebt wel een vergunning nodig:
- Wanneer je van buiten isoleert, door een nieuwe gevel voor de bestaande gevel aan te zetten.
- Bij het slaan van een bron voor bodemwarmte. Dit moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en meestal is een vergunning nodig.
- Wanneer de VvE een buitenunit naast het gebouw wil plaatsen voor collectieve verwarming.
- Voor monumenten en beschermde stadsgezichten gelden striktere regels. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het uitvoeren van isolatiemaatregelen.
Wil je meer weten of een vergunning aanvragen? Ga dan naar de website van het omgevingsloket. Je kunt ook een online check doen.