Hulp nodig?

Wil je starten met het duurzamer maken van je woning of het pand van je bedrijf of organisatie en heb je geen idee waar je kunt beginnen? We helpen je graag verder met de tips hieronder.

Je kunt ook contact opnemen met het Energieloket. De adviseurs van het energieloket denken graag met je mee, of je nou huurder, woningeigenaar of ondernemer bent.

Advies

Heb je moeite met het betalen van je energierekening? Vraag dan de gratis Energiebox (ter waarde van 229 euro) aan. Via de Energiebox krijg je energiebesparende producten en een gesprek met een energiecoach die je handige tips kan geven. Zo kun je direct aan de slag om je energieverbruik te verlagen. Op de pagina Gratis Energiebox lees je meer informatie en hoe je de box aanvraagt.

Wil je je huis verduurzamen? Vraag een energiescan aan om te zien welke maatregelen je kunt nemen.

De energiescan

 • Je wilt je huis van voor 1990 duurzamer maken
 • Een energiescan laat zien hoe je je woning energiezuiniger maakt
 • De energiescan is gratis
 • Een onafhankelijke adviseur komt bij je langs
 • Je ontvangt advies op maat
 • Je bepaalt zelf welke mogelijkheden je uitvoert
 • Vraag de energiescan digitaal aan

Energiescan voor particulieren aanvragen.

Ben je zoek naar een aanbieder die jou kan helpen je idee te realiseren? Bekijk de lijst met aanbieders op het gebied van duurzaamheid.

Beantwoord de vragen op de website Verbeter je huisen ontdek met welke verbeteringen je je huis energiezuiniger en duurzamer kan maken. Je ziet ook meteen wat het jou kost en oplevert. Let op: een rekenmodel kan in een specifieke situatie nooit exact voorspellen wat de kosten en opbrengen zijn. Maar het geeft een goede weergave van de mogelijkheden die je kunt nemen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan hulp van het Energieloket.

Wil je het regenwater dat bij jou op het dak valt afkoppelen van de riolering en naar de tuin leiden? Goed bezig! Daarom helpen we je graag een handje in de vorm subsidie. Daarover lees je meer op de pagina Regenwater afkoppelen daken.

Woon je in een monument en wil je maatregelen nemen om te verduurzamen? Kijk op de websitevan de gemeente Ede bij informatie over het opknappen en verbouwen van een monument. Daar vind je meer informatie.

Maak gebruik van de buurtkit

Wil je duurzaam leven, maar vind je de investering misschien nog te groot, te kostbaar of weet je niet wat je kunt doen? Bundel je krachten in de buurt. Vaak is het goedkoper om samen te investeren in duurzame oplossingen. En daarbij leer je veel van elkaar. In de buurtkit van de gemeente Ede zitten verschillende tools om zelf aan de slag te gaan. 

Zelf energie opwekken

Heb je een idee om zelf duurzame energie op te wekken voor je straat, buurt of dorp? De Wind- en zonnewijzer* biedt ‘houvast’ voor inwoners en ondernemers in en buiten Ede. Hierin vind je een kaart met gebieden waar het opwekken van energie in principe mogelijk is en de voorwaarden waaraan initiatieven moeten voldoen.

De Wind- en zonnewijzer helpt ons als gemeente om elk concreet initiatief goed af te wegen volgens duidelijke regels en afspraken. De wijzer gaat over de periode tot 2022. We maken onderscheid in kleine, middelgrote en grote initiatieven. Kijk voor meer informatie op de pagina Windenergie- en molens.

Intakegesprek

Ieder initiatief begint met een intakegesprek bij de gemeente. Tijdens dit gesprek kun je ons alles over je idee vertellen en nemen wij je mee in de procedure. Je kunt je aanmelden voor een intakegesprek via de website van de gemeente Ede.

 

* De wind- en zonnewijzer wordt op dit moment vernieuwd. Zodra de nieuwe versie klaar is, wordt die vervangen.

Heb je een idee om zelf duurzame energie op te wekken voor je straat, buurt of dorp? De Wind- en zonnewijzer* biedt ‘houvast’ voor inwoners en ondernemers in en buiten Ede. Hierin vind je een kaart met gebieden waar het opwekken van energie in principe mogelijk is en de voorwaarden waaraan initiatieven moeten voldoen.

De Wind- en zonnewijzer helpt ons als gemeente om elk concreet initiatief goed af te wegen volgens duidelijke regels en afspraken. De wijzer gaat over de periode tot 2022. We maken onderscheid in kleine, middelgrote en grote initiatieven. Voor zonnevelden maken we onderscheid in kleine zonnevelden (tot 150 m2), middelgrote zonnevelden (150 m2 - < 2 hectare) en grote zonnevelden (2 hectare en groter). Lees meer over zonnevelden.

Bekijk de Wind- en zonnewijzer (pdf, 6 MB).

Intakegesprek

Ieder initiatief begint met een intakegesprek bij de gemeente. Tijdens dit gesprek kun je ons alles over je idee vertellen en nemen wij je mee in de procedure. Je kunt je aanmelden voor een intakegesprek via de website van de gemeente Ede.

Heb je een vraag of opmerking over de Wind- en zonnewijzer, dan kun je deze ook via de website van de gemeente Ede aan ons voorleggen.

 

* De wind- en zonnewijzer wordt op dit moment vernieuwd. Zodra de nieuwe versie klaar is, wordt die vervangen.

Lening, subsidie en vergunning

Op de website energiesubsidiewijzer.nl ontdek je snel of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Je huis verwarmen tegen lagere kosten en de uitstoot van CO2 verminderen? Particulieren met een burgerservicenummer (BSN) en buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland kunnen ISDE-subsidie aanvragen.

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Voor het verduurzamen van je huis kun je als particulier woningeigenaar een Toekomstbestendig Wonen Lening aanvragen. Voor maatschappelijke instellingen, zoals scholen, sportverenigingen, kerken en VvE’s is er de Stimuleringslening Duurzaamheid Rechtspersonen.

Met beide leningen kunnen woningen of andere gebouwen verduurzaamd worden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of gevels, daken en ramen te isoleren. Met de Toekomstbestendig Wonen Lening kun je ook lenen voor asbestsanering of maatregelen om langer thuis te kunnen wonen.

Als u de Toekomstbestendig Wonen Lening aanvraagt, volgen er twee stappen. De gemeente doet de eerste beoordeling van uw aanvraag. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) beoordeelt vervolgens of u de lening kunt betalen. U sluit de lening af bij de SVn (www.SVn.nl). Een deel wordt betaald door een fonds van de provincie Gelderland en een deel vanuit gemeente Ede. Kijk voor de actuele renteop de website van SVn.

Je vraagt de lening aan via de website van de gemeente Ede. Daar vind je ook meer informatie over de voorwaarden.

Download hier de brochure (pdf, 309 KB) met meer informatie.

De subsidie is voor initiatieven waar inwoners voor minstens 51% mede-eigenaar van kunnen worden. Voor het werven van deelnemers kunnen initiatiefnemers maximaal € 10.000 per project aanvragen. Ook kan de subsidie ingezet worden voor de benodigde extra financiering. Dit kan nodig zijn als het initiatief geld tekort komt om een goede start te maken. Het maximumbedrag hiervoor is €15.000 per project. Aanvragen van de subsidie kan via www.ede.nl/subsidies

Met een fonds stimuleren de gemeenten Wageningen, Ede en Barneveld (EnergieWEB) het opwekken van duurzame energie in de regio. Deze subsidie voor lokale initiatieven is daar onderdeel van. Bekijk de video om een beeld te krijgen van dit EnergieWEB.

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bestemd voor VVE's die energie willen besparen in hun gebouw en de appartement(en). Meer informatie hierover vind je op de site van de RVO

Als gemeente vinden we een groene omgeving belangrijk. Daarom komen we u graag tegemoet in de kosten als u een groen dak op uw gebouw wilt aanleggen. U ontvangt maximaal € 20 per vierkante meter groen dak. Als u ook zonnepanelen plaatst, ontvangt u € 40 per vierkante meter. De subsidie vraagt u aan via de website van gemeente Ede. Daar leest u hoe de subsidie werkt en wat de voorwaarden zijn.

Voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen en appartementencomplexen zijn meestal geen vergunningen nodig. Er zijn een paar uitzonderingen. Je hebt wel een vergunning nodig:

 • Wanneer je van buiten isoleert, door een nieuwe gevel voor de bestaande gevel aan te zetten.
 • Bij het slaan van een bron voor bodemwarmte. Dit moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en meestal is een vergunning nodig.
 • Wanneer de VvE een buitenunit naast het gebouw wil plaatsen voor collectieve verwarming.
 • Voor monumenten en beschermde stadsgezichten gelden striktere regels. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen of het uitvoeren van isolatiemaatregelen.

Wil je meer weten of een vergunning aanvragen? Ga dan naar de website van het omgevingsloket. Je kunt ook een online check doen.