In het najaar de tuin in

Het najaar een heel geschikte tijd is om aan de slag te gaan met je tuin. Daarom zijn het in oktober in Ede de Steenbreek Groenweken. Ontdek hier wat jezelf kan doen en wat wij organiseren om aan de slag te gaan nog leuker te maken.

Online bijeenkomst

Op woensdag 14 oktober organiseren gemeente Ede en Steenbreek Ede van 19:30 tot 20:30 uur live een online bijeenkomst over je tuin in het najaar. Je kunt deze thuis rechtstreeks op internet bekijken via https://youtu.be/sIO19UOVhw4. Meekijken via Ede TV (XON) kan ook.

Tijdens de uitzending kun je via Whatsapp live je tuinvragen stellen aan een hovenier. Omdat het live is kan hij je vragen direct beantwoorden terwijl jij de uitzending bekijkt. De volgende onderwerpen gaan we behandelen:

  • Het belang van een groene tuin
  • Natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken
  • Jouw tuinvraag aan de hovenier
  • Hoe vang je regenwater op in je tuin?
  • Help! Ik heb zandgrond in mijn tuin. Tips voor een bodem met voldoende voeding voor planten

Bomen, struiken, bollen planten

In het najaar is de bodem nog warm. En er is geen droogte. De ideale tijd om vaste planten, bomen, struiken, haagjes en bollen in de grond te doen. Zo kunnen ze alvast groeien en wortelen voordat ze tijdens de winter in rust gaan. Die tijd hebben ze, omdat de vorst tegenwoordig laat in het seizoen komt.

Klein boompje net geplant in de aarde

Bladeren: voedsel en een schuilplaats

Het is ook de tijd om je tuin winterklaar te maken. Ga je afgevallen blad opruimen? Laat dan een beetje liggen. Het blad is een bron van voedsel en een schuilplaats voor dieren. Bijvoorbeeld voor de egel, die overwintert in een hoop herfstbladeren. En het dode blad zit vol voedingsstoffen die weer goed zijn voor de bodem.

Egeltje tussen afgevallen blad

Maak je nestkast schoon

Heb jij een nestkast in de tuin hangen en wil je dat er ook komende winter vogels in overwinteren? Maak hem dan schoon. Dan is het aantrekkelijk voor andere vogels om er hun nest in te bouwen. Weten hoe je een nestkast schoonmaakt? Wij laten het zien in dit filmpje op YouTube. Heb je nog geen nestkast? Houd dan deze website in de gaten. Begin november hopen we ze gratis uit te kunnen delen.

Pimpelmees bij nestkast