Fred Emons en zijn buren

Afgelopen voorjaar heeft Fred Emons uit Harskamp samen met vijf buren de daken en gevels van zes jaren-vijftig huizen geïsoleerd en vernieuwd. “We waren eigenlijk getriggerd door onze overburen, die hebben vorig jaar nieuwe gevels gezet. Wij zagen hoe mooi het werd én dat ze ook verduurzaamd hadden. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of wij dat ook konden realiseren.”

“Uiteindelijk hebben er zes huizen meegedaan. We hebben contact gezocht met een aannemer, die kwam met een kostenplaatje. Wij wilden zelf ook meedoen en meehelpen waar dat kon, om kosten te besparen. Uiteindelijk heeft de aannemer het vakwerk gedaan; isoleren, metselen, het dak vernieuwen. Zelf hebben wij sloop- en afvoerwerk gedaan en de aannemer ondersteund met allerlei hand-en-span-diensten. Zo konden we de kosten drukken en waren we actief betrokken bij het proces.”

Alle buren helpen

“Ik heb de kar een beetje getrokken van het project, bijvoorbeeld met het uitzoekwerk van subsidies. Alle buren hebben gedaan waar ze goed in zijn. Een van de buren werkt bij een sloopbedrijf, wat kosten scheelde in het vervoer bijvoorbeeld. Een ander zit op een hoogwerker, wat heel handig was bij het slopen van het dak. We hebben allemaal bij alle huizen geholpen.”

Het voordeel van samen

“Het grote voordeel van het samen doen met je buren is natuurlijk kostenbesparing. En het heeft effect op je gasrekening, die van mij is zichtbaar lager in vergelijking met vorig jaar. Een ander voordeel is het nabuurschap. Je werkt met z’n allen aan een eindresultaat. Doordat we overal voor dezelfde steen en zinken afvoerpijpen hebben gekozen, ziet het er ook nog eens heel mooi uit.”

Zelf aan de slag met verduruzaming

Tips voor buren die zoiets ook wel zien zitten met elkaar? “Zes kapiteins op een schip werkt niet, dus het is handig als er iemand is die de kar een beetje trekt. Verder is het natuurlijk fijn als je de neuzen makkelijk dezelfde kant op krijgt. En zet de expertise van buren in tijdens het proces. Zo kan iedereen doen waar hij of zij goed in is.”

Ook je huis verduurzamen? Er zijn allerlei subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken in de gemeente Ede. Hier lees je er meer over op de pagina met tips en adviezen voor woningeigenaren