Eerste hulp bij energierekening verlagen

Door hoge prijzen voor energie heb je moeite met het betalen van de energierekening. Of de hoge energierekening zorgt ervoor dat je weinig geld over houdt voor bijvoorbeeld je boodschappen. Gelukkig is er hulp.

Energiebox

Heb je moeite met het betalen van je energierekening? Vraag dan de gratis Energiebox (ter waarde van 229 euro) aan. Via de Energiebox krijg je energiebesparende producten en een gesprek met een energiecoach die je handige tips kan geven. Zo kun je direct aan de slag om je energieverbruik te verlagen. Op de pagina Gratis Energiebox lees je meer informatie en hoe je de box aanvraagt.

Bespaar met de buurt

Energie besparen kan ook samen. Vraag samen met minimaal vier inwoners uit gemeente Ede de subsidie ‘Aanpak Energiearmoede Ede” aan, en koop vervolgens energiebesparende producten ter waarde van maximaal 250 euro per huishouden. Lees meer over de subsidie en vraag hem aan.

Petra vroeg de subsidie aan

Petra vroeg samen met 50 buren 11.000 euro aan vanuit deze subsidie. “Het inkomen van mensen die in mijn straat wonen is divers. Er zijn alleenstaande ouders die van een minimuminkomen leven, maar ook voor de mensen met een modaal inkomen zijn de gestegen lasten duidelijk voelbaar en soms problematisch. De subsidie biedt ons een mooie kans om te verduurzamen.

Petra onderzocht samen met haar buren hoe ze hun woningen met kleine maatregelen kunnen verduurzamen: “We gaan het geld besteden aan materialen zoals tochtstrips, waterbesparende douchekoppen, brievenbusborstels en radiatorfolie. Tijdens een gezellige klusdag gaan we samen aan de slag om alle huizen te verduurzamen. We hopen onze huizen een stuk energiezuiniger te maken en een steentje bij te dragen aan een beter klimaat!”

Energieplafond

In november en december 2022 krijgt elk huishoudens 190 euro korting op de energierekening. Vanaf 1 januari 2023 geldt in Nederland een energieplafond. Dat betekent dat wanneer je onder een bepaald energieverbruik blijft, je een laag tarief betaalt. Verbruik je meer energie dan het maximum? Vanaf dat punt betaal je de prijs die in je energiecontract staat. Het is dus nog steeds verstandig om energie te besparen en goed op je verbruik te letten. Voor het lage tarief hoef je niets te doen. Meer informatie over het energieplafond vind je op de website van de overheid.