Tips en adviezen voor woningeigenaren

Als eigenaar van een woning kun je veel doen om energie te besparen. Isoleren, dubbelglas, zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen. Maar wat past bij jou en hoe betaal je het allemaal?

Check je isolatie

Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe lager de verwarming kan. Je huis verliest vooral warmte via ramen, muren, vloeren en daken. Weet je niet precies wat er aan isolatie in je huis aanwezig is? Doe dan de zelfscan van Milieu Centraal. Met een meetlat en aansteker bij de hand weet je binnen 15 minuten hoe het ervoor staat.

Je huis isoleren

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. Sommige mensen denken dat dit veel rommel en gedoe geeft, maar veel delen van je huis zijn prima te isoleren zonder grote verbouwing. Spouwmuurisolatie gebeurt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant van je huis. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. En HR++ glas en triple glas wordt ook vanuit buiten geplaatst.

Bedrijven die je kunnen helpen

Ben je op zoek naar een bedrijf dat jou kan helpen je idee te realiseren? Wij maakten dit handige overzicht van betrouwbare bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

Gratis advies: welke maatregelen passen bij jouw woning?

Er zijn veel verschillende maatregelen om energie te besparen. Logisch als je niet weet waar je moet beginnen of wat er bij jouw woning past. Voor een gratis advies over jouw woning vraag je de energiescan van gemeente Ede aan. Een onafhankelijk adviseur komt bij je langs, brengt advies uit en jij bepaalt wat je uitvoert. Let op: een energiescan kun je alleen aanvragen als jouw woning voor 1990 gebouwd is.

Organiseer een warmtescan-wandeling

Doe een gratis warmtescan-wandeling met je buurt. Samen met een energieadviseur loop je door de buurt en kijk je waar welke huizen warmte lekken. Wij zorgen voor een warmtecamera en via infraroodbeelden kun je zien waar de meeste energie het huis verlaat. Zo kom je er achter wat je het beste kunt doen om dit te voorkomen. Met handige tips kun je daarna aan de slag om de warmte beter vast te houden. Vraag de warmtescan-wandeling aan via dit formulier

Spelregels

  • Vraag de warmtescan aan met minimaal 5 en maximaal 15 buren. Wees er snel bij, want we organiseren een wandeling per week. We voeren de warmtescans uit in de winterperiode (scans kunnen uitgevoerd worden wanneer het ’s nachts 4 graden of kouder is).
  • De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
  • Je moet de verwarming een nacht voor de warmtescan aan laten staan.
  • De scan vindt bij voorkeur vroeg in de ochtend plaats

Stel je vraag aan het Energieloket

Heb je een vraag over het duurzamer maken van jouw koopwoning en wil je advies van een energieadviseur van het Energieloket? Vul het contactformulier in en zij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Je huis beter isoleren, zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp aanschaffen. Het kost nogal wat geld. Er zijn verschillende subsidies en leningen om je woning duurzamer te maken.

Subisidie ISDE

Voor woningeigenaren is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Via de ISDE kun je subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van je dak, een warmtepomp of HR++ glas. Neem je één maatregel, dan krijg je tot 15 procent van het bedrag terug. Bij twee maatregelen krijg je meer subsidie. Dan krijg je tot 30 procent terug. Voorwaarde is wel dat een bedrijf de maatregel uitvoert, je mag het dus niet zelf doen.

Lening Toekomstbestendig Wonen

Wil je je koopwoning graag duurzamer maken, maar heb je het geld daarvoor niet klaarliggen? Dan kan een lening een optie zijn. Bijvoorbeeld de lening Toekomstbestendig Wonen van gemeente Ede. Deze heeft een lage rente en vraag je aan voor een bedrag tussen de 2.500 en 50.000 euro. Gebruik de lening voor het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van gevels of daken en het plaatsen van dubbelglas.  

Je vraagt de lening aan via de website van de gemeente Ede. Daar vind je ook meer informatie over de voorwaarden.

Lening bij het Warmtefonds

Je kunt ook geld lenen bij het Warmtefonds. Verdien je minder dan 60.000 euro per jaar? Dan mag je zelfs lenen zonder rente. Je kunt de lening aanvragen voor een bedrag tussen de 1.000 en 27.000 euro. Gebruik de lening voor het plaatsen van zonnepanelen, isolatie of de aanschaf van een warmtepomp.

Je vraagt de lening aan via dewebsite van het Warmtefonds. Daar vind je ook meer informatie en de voorwaarden.

Verduurzamen met je VvE

Is je koopwoning onderdeel van een VvE (Vereniging van Eigenaren)? Dan zijn er ook subsidies en leningen beschikbaar om te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor een groen dak, nieuwe kozijnen en glas of vloer- en dakisolatie. Kijken wat er allemaal mogelijk is? Je leest het op onze pagina voor VvE's.

Aardgasvrij wonen

Is jouw huis goed geïsoleerd en wil je een stap zetten om je huis nog duurzamer te maken? Dan kun je nadenken over aardgasvrij wonen. Lees hier meer over op onze pagina over wonen zonder aardgas.