Snelle bespaartips

Met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost. Hieronder vind je allerlei manieren om met kleine stapjes energie te besparen.

Zet ook de knop om

Deuren dicht, korter douchen, lampen uit en apparaten niet op stand-by laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening! We geven een aantal tips:

  1. Zet de verwarming niet hoger dan 19 graden als je thuis bent. Met elke graad lager bespaar je energie en dus geld. En doe de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Houd daarbij de deuren in huis dicht. Als je niet je hele huis verwarmt, bespaar je nog meer op je energierekening.
  2. Zet de thermostaat aan het eind van de avond op 15 graden. Doe dat al een uur voordat je naar bed gaat. Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het opwarmen te lang.
  3. 80 procent van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar energie en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen.
  4. Als je een was draait zodra je een volle trommel hebt, hoef je minder vaak te wassen. Dat scheelt per kilo wasgoed veel energie. Een trommel is vol als er bovenin nog een handbreedte over is.

Ga naar de website Zet ook de knop om en ontdek wat je kan doen om nog meer te besparen.

Toch grote aanpassingen in huurhuis

Je kunt je verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen in jouw woning te nemen. Het gaat dan om isolatieglas (HR++ of tripelglas), isolatie van de vloer, de spouwmuren en het dak, en het vervangen van de verwarmingsketel. Je moet dit verzoek schriftelijk doen. Download de instructie met modelbrief van de Woonbond.