Tips om energie en geld te besparen in huis

Met kleine energiebesparende acties in huis valt al flinke winst te behalen. Wil je je huis verduurzamen? Op deze pagina vind je tips om met kleine acties energie te besparen.

Een radiator geeft niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant warmte af. Dit trekt de muur in en gaat zo verloren. Super zonde natuurlijk! Met radiatorfolie hou je de warmte binnen en kun je de verwarming lager zetten. Zo hoeft de CV-ketel minder hard te stoken. Dit scheelt al gauw een paar tientjes op de energiekosten.

Als je een eigen CV-ketel hebt of een aansluiting op stadsverwarming, kun je flink energie besparen door het isoleren van warme buizen in ruimtes die zelden of nooit verwarmd hoeven te worden. Bijvoorbeeld in de kruipruimte, de meterkast, de logeerkamer of de ruimte waarin de cv-ketel staat. Koop kant-en-klare buizen van kunststofschuim voor om CV-leidingen, die ongeveer 1 euro per meter kosten. Je bespaart op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding. Ze zijn makkelijk zelf om de leidingen te schuiven.

Door de brievenbus, langs het kruipluik of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtbanden, dorpels en deurdrangers. Je huis voelt warmer, je verspilt minder energie en je helpt het klimaat. Dit levert bij een tussenwoning een besparing op van 70 m3 gas per jaar.

Met een pompschakelaar draait de vloerwarmingspomp alleen als dat nodig is. Een pompschakelaar kost rond de 60 euro en is makkelijk zelf te plaatsen. Dit kan 80 euro per jaar schelen.

Op elke radiator, convector of vloerverwarming kun je een thermostaatknop zetten. Daarmee kun je een paar procent besparen op je verwarmingskosten. De thermostaatknop zorgt ervoor dat de radiator dicht gaat als de ingestelde temperatuur in de kamer is bereikt. Dat voorkomt onnodig verwarmen van de kamer.

Gebruik de thermostaatkraan alleen in ruimtes waar geen klokthermostaat hangt (vaak de woonkamer).

Gloei- en halogeenlampen vervangen door Ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp.

Door het verlagen van de temperatuur kan veel energie bespaard worden. Zet je cv-ketel binnen 1 minuut op 60 graden en bespaar € 60 per jaar! Op de website van Zet 'm op 60 staat voor iedere CV-ketel een korte instructievideo, zodat je het makkelijk zelf kan doen.