Wat doet de gemeente zelf?

Energieneutraal worden is niet alleen voor inwoners en bedrijven een grote klus, maar ook voor onze organisatie. Daarom werken we aan een ambitieuze doelstelling voor onze CO2-uitstoot: een vermindering van vijftien procent in 2023.

Hoe pakken we het aan?

Waar mogelijk verminderen wij ons energieverbruik. De volgende maatregelen worden ingezet om onze CO2-uistoot te verminderen:

  • Verduurzamen van gebouwen van de gemeente. Denk hierbij aan isoleren, ledverlichting toepassen, aansluiting op het warmtenet en het leggen van zonnepanelen.
  • Openbare verlichting overschakelen naar LED. Het vervangen van lampen door ledlampen in de openbare verlichting blijft een flinke bijdrage leveren aan onze besparing.
  • Verduurzamen wagenpark. Denk hierbij aan het gebruik van elektrische of hybride auto’s.
  • Verduurzamen inkoopbeleid. Als gemeente kopen we veel in. Daar waar het past, nemen we duurzaamheid op in onze opdrachten.

CO2-Prestatieladder

We pakken het stap voor stap aan. Hiervoor gebruiken we de CO2-prestatieladder. De CO2-prestatieladder is een manier van werken die organisaties helpt bij het verminderen van CO2-uitstoot:

  1. De CO2-Prestatieladder begint met inzicht in alle energiestromen van de organisatie, bijvoorbeeld gas-, elektra en brandstofverbruik.
  2. Het energieverbruik wordt vervolgens omgerekend naar CO2-uitstoot.
  3. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke duurzaamheidsmaatregelen het meeste effect hebben om CO2-uitstoot te verminderen.

De CO2-Prestatieladder bestaat uit 5 niveaus. Gemeente Ede is sinds 2020 gecertificeerd op niveau 3. Bekijk het CO2-prestatieladder certificaat van gemeente Ede of kijk op de website van de CO2-Prestatieladder voor meer informatie.

Hoe staan we ervoor?

We willen dus een vermindering van vijftien procent CO2-uitstoot in 2023. En we liggen goed op koers! In 2021 kwam onze besparing al op veertien procent. En uit de rapportage van de eerste helft van 2022 blijkt dat deze daling doorzet. In april 2023 is de jaarrapportage over heel 2022 af. Dan wordt duidelijk in welke mate de daling van de CO2-uitstoot heeft doorgezet.

We delen elk half jaar onze voortgang. Hieronder vind je de laatste nieuwsberichten.