Deelnemers zonnecentrale Meikade

Sinds november 2020 zijn 1.150 zonnepanelen op de daken van Geurt van den Brandhof aan de Meikade aangesloten op het net. In 2021 komt 2 hectare veld aan de Meikade ook vol met panelen te liggen. In totaal wekt zonnecentrale Meikade straks voor ruim 650 huishoudens lokale, groene stroom op. U kunt nog steeds deelnemen aan dit project.

Deelnemers aan het project helpen mee aan de overgang naar duurzame energie en profiteren van een jaarlijks rendement van naar verwachting 4 á 5 procent. We vroegen Jan Klok, Bert Elkhuizen en Jan Geels waarom ze meedoen aan dit project.

Jan Klok

“Lokale opwek van zonne-energie met en door lokale burgers, dat is toch mooi? Hierdoor kunnen huurders of woningeigenaren zonder geschikt dak hun energie ook lokaal opwekken. Meedoen kan al vanaf € 120, de investering bepaal ik zelf. En dat alles tegen een lagere kostprijs dan zonnepanelen op eigen dak”, aldus Jan Klok en zijn echtgenote Roelie.

Bert Elkhuizen

“Ik heb overwogen om zonnepanelen op mijn eigen huis te plaatsen, maar heb daarvan afgezien. Redenen zijn een complexe dakconstructie en de afbouw van de salderingsregeling van de overheid. Voordeel van participatie in de zonnecentrale is voor mij de bindende factor met de mensen uit de omgeving in de coöperatie. Ook heb ik meer panelen aan kunnen schaffen in vergelijking met mijn eigen dak. Dit zorgt voor meer CO2 reductie en een groter rendement van mijn spaarcentjes. En mocht ik de komende jaren nog verhuizen, dan verhuizen de kWh’s gewoon met me mee!”, aldus Bert Elkhuizen.

Jan Geels

“Ik liep al langer met de gedachte rond voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van ons huis. Aangezien ons huis een rieten dak heeft is het plaatsen van zonnepanelen een stuk duurder. In overleg met de rietdekker heb ik hiervan afgezien en precies op tijd kwam via de mail de uitnodiging van de zonnecentrale gelegen aan de Meikade. Zodoende kan ik nu toch lokaal stroom opwekken voor ons zelf en andere inwoners van de Gemeente Ede. Een ideale oplossing en tevens een beter rendement op de investering dan een bank geeft.