Als buurt aan de slag

Wil je duurzaam wonen, maar vind je de investering misschien nog te groot, te kostbaar of weet je niet wat je kunt doen? Investeer dan samen met je buren in duurzame oplossingen. Een stuk goedkoper en je leert ook nog van elkaar! In deze buurtkit geven we je tips voor buurtgerichte oplossingen waarmee je samen aan de slag kunt. Op de kaart zie je welke initiatieven er al zijn bij jou in de buurt.

Wat is het?
Laat kinderen ontdekken hoe het zit met energie! Basisscholen in Ede kunnen meedoen aan een gratis gastles over duurzame energie en energiebesparing. Via proefjes ontdekken de leerlingen hoe je energie kunt besparen en hoe je duurzame energie kunt opwekken. De les is voor groep 7-8, duurt ongeveer een uur en wordt op school gegeven door een gastdocent van IVN Het Groene Wiel.
Dit doen wij:
- We plannen de gastles in met de leerkracht(en) van groep 7-8.
- We geven de les op school en leveren alle benodigde lesmaterialen.
Dit regel je zelf:
- Attendeer de directie of leerkracht op jouw school op deze les. Hebben zij interesse in de gratis gastles over energie?
Heeft de school interesse?
Stuur een mailtje naar groenewiel@ivn.nl.
Doe een gratis warmtescan-wandeling met je buurt. Samen met een energieadviseur loop je door de buurt en kijk je waar welke huizen warmte lekken. Wij zorgen voor een warmtecamera en via infraroodbeelden kun je zien waar de meeste energie het huis verlaat. Zo kom je er achter wat je het beste kunt doen om dit te voorkomen. Met handige tips kun je daarna aan de slag om de warmte beter vast te houden. Vraag de warmtescan-wandeling aan via dit formulier.
Spelregels
- Vraag de warmtescan aan met minimaal 5 en maximaal 15 buren. Wees er snel bij, want we organiseren een wandeling per week. We voeren de warmtescans uit in de winterperiode (scans kunnen uitgevoerd worden wanneer het ’s nachts 4 graden of kouder is).
- De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
- Je moet de verwarming een nacht voor de warmtescan aan laten staan.
- De scan vindt bij voorkeur vroeg in de ochtend plaats.
Wat is het?
In het mobiele energieloket van Ede-Natuurlijk kan je terecht met alle vragen over energiebesparing in je woning zoals; hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening of welke alternatieven zijn er voor aardgas? Ook vragen over kosten, leningen en subsidies beantwoorden we graag. Het mobiele loket staat op verschillende plekken in de gemeente Ede, maar daarnaast is het ook mogelijk om het mobiele energieloket aan te vragen voor een dagdeel op een evenement bij jou in de buurt. Denk dan aan een wijkfeest of buurtbraderie waar verschillende mensen zijn.
Dit doen wij:
- We zorgen dat het mobiele loket inclusief energiecoach op de afgesproken dag staat op de afgesproken plek.
Dit regel je zelf:
- Een plek op het evenement
- Publiciteit voor het evenement en het feit dat er een energiecoach aanwezig is voor tips.
Heb je interesse?
Let op! Er zijn maar beperkte inzet van het mobiele energieloket mogelijk. Neem contact op, dan overleggen we over de mogelijkheden. Mail naar teun@energieloket-ede.nl.
Wat is het?
Wist je dat het vaak veel efficiënter en voordeliger is om samen met je buren na te denken over duurzame oplossingen? Als het gaat om zonnepanelen en isolatie bijvoorbeeld, dan is het vaak goedkoper om samen te bestellen. Bovendien hoef je het maar één keer uit te zoeken. Maar hoe pak je dat aan?
Hieronder vind je de informatie om zelf een collectieve inkoopactie te starten. Uiteindelijk vergelijkt een aantal bewoners samen met een onafhankelijk energieadviseur offertes van leveranciers uit de regio aan de hand van diverse criteria, om zo samen tot een goed aanbod te komen.
Dit doen wij
- We voorzien je van een stappenplan zodat je de actie zelf kunt starten. Download het hier (docx, 162 KB).
- Wij leveren eenmalig een onafhankelijke energieadviseur voor professioneel advies bij het opvragen en beoordelen van offertes
- Indien nodig stellen we ook een ruimte beschikbaar voor het overleg
Dit regel je zelf:
- De eerste acties uit het stappenplan uitvoeren zodat er voldoende deelnemers zijn (minimaal 10)
- De vervolgcontacten met leveranciers
Heb je interesse?
Mail naar teun@energieloket-ede.nl.
Met een fonds stimuleren de gemeenten Wageningen, Ede en Barneveld (EnergieWEB) het opwekken van duurzame energie in de regio. Alle drie de gemeenten willen energieneutraal worden. Dat betekent dat alle energie die ze gebruiken duurzaam wordt opgewekt. Het EnergieWEB helpt met een subsidie voor lokale initiatieven.
De subsidie is voor initiatieven waarvan inwoners voor minstens 51% mede-eigenaar kunnen worden. Voor het werven van deelnemers kunnen initiatiefnemers maximaal € 10.000 per project aanvragen. Ook kan de subsidie ingezet worden voor de benodigde extra financiering. Dit kan nodig zijn als het initiatief geld te kort komt om een goede start te maken. Het maximumbedrag hiervoor is €15.000 per project.
Aanvragen
De subsidie is aan te vragen via de website van de gemeente Ede.
Meer weten over het EnergieWEB?
Bekijk de video.
Via de website Verbeter je huis kun je zelf snel inzicht krijgen welke verbeteringen voor jouw huis mogelijk zijn. Beantwoord de vragen over je huis, kies je verbeteringen en ontdenk wat de maatregelen kosten en opleveren.
Daarnaast biedt de gemeente Ede wijkinitiatieven een gratis energie- en warmtescans aan (beperkt beschikbaar). Deze scans zijn ook ook voor huizen die na 1980 zijn gebouwd en worden altijd uitgevoerd door onafhankelijke energieadviseurs. Wanneer de uitkomsten hiervan met de andere bewoners gedeeld worden, ontstaat meestal ook bij hen de behoefte aan zo’n rapportage voor de eigen woning.
Het klimaatakkoord stuurt echter aan op wijkaanpakken en de gemeente volgt dit. Dat betekent dat niet voor elke woning een op maat detailadvies of oplossing aangereikt kan worden, daar is niet genoeg geld voor. Daarom de volgende tips/suggesties bij de selectie van de gratis scans en vervolgvragen vanuit bewoners:
Eerste scan
- Controleer met de bewoners en/of gemeente of er al energie- en warmtescans in de wijk zijn uitgevoerd. Zo ja, vraag de bewoner of zij deze willen delen. Maak een goede en representatieve selectie van 3-5 huizen uit de wijk. Zijn er al woningen die een advies hebben gehad? Kies dan huizen die niet vergelijkbaar zijn (bouwjaar en al genomen maatregelen) aan het huis dat al een advies heeft gekregen.
- Zijn al bijna alle mogelijke (isolatie)maatregelen uitgevoerd? Dan is de verwachting dat er geen grote besparingen uit de scan naar voren komen. Het uitvoeren van een scan heeft dan geen zin. Je kunt als woningeigenaar ook je verbruik met het landelijk gemiddelde verbruik van een soortgelijke woning en gezinssituatie. Als dat nog erg afwijkt, zou je kunnen onderzoeken of dit bijvoorbeeld met apparatuur in huis te maken heeft. Ook kan stook- en douchegedrag een groot verschil maken. Elke graad hoger verwarmen kost circa 6-10% meer energie.
Het vervolg
- Controleer allereerst dezelfde zaken als hierboven.
- Check of de woning in aanmerking komt voor een energiescan. De energiescankan nog steeds worden aangevraagd voor woningen van voor 1980.
- Formuleer een concrete vraag voor de energieadviseur zo krijg je een gericht antwoord.
- Betaal als eigenaar in overleg met de energie-adviseur zelf de (meer)kosten van een scan of gedetailleerd advies, warmtescan en/of spouwmuurcontrole.
Wat is het?
Een sessie van ongeveer 1,5 uur waarin een energie-expert in gesprek gaat met een groep buurtgenoten over de verschillende mogelijkheden en vragen omtrent duurzamer wonen.
Dit doen wij:
- Wij leveren een expert om iets te komen vertellen
- Lekkere koek
- Flyers met meer informatie per onderwerp
Dit regel je zelf:
Nodig 6-8 buurt- of dorpsgenoten uit bij jou thuis en zorg voor koffie.
Heb je interesse?
Mail naar teun@energieloket-ede.nl.
Wat is het?
Organiseer zelf een middag of avond over een thema dat leeft bij jullie in de buurt. Wij leveren een spreker die veel weet over dat thema. In overleg is er van alles mogelijk. Denk dan aan informatie over isolatie, van het gas af gaan of wateropvang in de tuin. Of over led-verlichting, het zuiniger inregelen van de cv-installatie, elektrisch rijden, hybride warmtepompen of over het warmtenet.
Dit doen wij
- Wij leveren een passende spreker
- Indien nodig stellen we ook een ruimte beschikbaar
Dit regel je zelf:
- Organiseer de themabijeenkomst en nodig je buren uit
- De middag gaat door bij 15 aanmeldingen
Heb je interesse?
Mail naar teun@energieloket-ede.nl.
Wat is het?
Tussen energierekeningen zitten vaak grotere verschillen dan je denkt. Weet je waarom jouw buren meer of minder betalen dan jij? Heb je er al eens aan gedacht om je huis te verduurzamen, maar weet je niet wat het beste past bij jouw situatie? Of weet je alles over bepaalde maatregelen en ben je zo enthousiast dat je anderen erover wilt vertellen? Of wil je gewoon minder betalen dan de buurman? Ga met uw buurman om tafel en vergelijk zelf.
Dit doen wij
Vraag het vragenspel Gluren bij de Buren op bij Teun van Roekel.
Dit regel je zelf
Nodig buurtgenoten uit en bespreek de vragen uit het vragenspel. Benieuwd naar de antwoorden van het vragenspel? Bekijk de antwoorden (pdf, 253 KB).
Meer informatie?
Mail naar teun@energieloket-ede.nl.
In de gemeente Ede zijn in verschillende wijken door inwoners initiatieven genomen om hun wijk toekomstbestendig(er) en duurzamer te maken. De gemeente Ede ondersteunt deze initiatieven van harte en komt graag in gesprek met nieuwe initiatiefnemers om waar mogelijk en zinvol gezamenlijk op te trekken. Om een wijk effectief toekomstbestendig(er) te kunnen maken moeten alle belanghebbenden op den duur betrokken zijn. Want je hebt elkaar nodig om keuzes te maken en beslissingen te nemen.
Ben je al een initiatief gestart, bijvoorbeeld om een wijk aardgasvrij te maken, of denk je erover één te starten, neem dan contact op met Teun van Roekel via teun@energieloket-ede.nl. Of kijk voor meer tips en handige documenten op de website.
Wijkinitiatief bij jou in de buurt
Wil je weten welke initiatieven er bij in de buurt zijn? Bekijk alle initiatieven op de kaart. Mist jouw initiatief op de kaart? Stuur ons dan een e-mail.

Groene Doener Desiree Bootsman-Felix
Collectieve inkoop van zonnepanelen: doordat je met je wijk of straat samen inkoopt, krijg je vaak een mooie korting. Lees het hele verhaal hier.