Biodiversiteit verbeteren

Biodiversiteit gaat over de hoeveelheid verschillende soorten planten en dieren. Helaas zien we ook in Ede steeds minder dier- en plantsoorten in onze tuinen, parken en bossen. Dat is slecht nieuws, want de biodiversiteit zorgt voor een goed klimaat, maar ook voor bijvoorbeeld schoon water uit je kraan. Samen kunnen we de biodiversiteit verbeteren. Help je mee?

Wat kun je doen?

Je kunt op verschillende manieren de biodiversiteit in je eigen tuin versterken. Hieronder vind je een paar tips en links naar andere interessante pagina’s. Bekijk ook dit filmpje over biodiversiteit in onze gemeente.

Wilde bloemen zijn onmisbaar voor een goede leefomgeving voor allerlei bestuivende insecten en andere dieren. Ze trekken prachtige vlinders en insecten aan en vogels eten graag de zaden. De wilde bloemen geven je tuin ook kleur en geur.

Het beste zaai je bloemen die van nature in Nederland groeien. Deze zijn afgestemd op de diersoorten die hier voorkomen. Met meerjarige mengsels heb je jarenlang plezier van je bloementuin.

Nestkasten en inbouwkasten bestaan in allerlei soorten en maten voor verschillende diersoorten. Zo zijn er huismussenkasten, gierzwaluwkasten, vleermuiskasten en uilenkasten. Ook Nederlandse zoogdieren hebben een veilige plek nodig. Help ze door een nestkast in je tuin te plaatsen.

Wist je dat een vleermuis in één nacht 300 muggen vangen? Dat is een leuke bijkomstigheid!

Insectenhotels zijn gemaakt uit allerlei materialen waar verschillende insectensoorten in kunnen wonen. Insecten zijn enorm belangrijk in ons ecosysteem. Ze onderdrukken plagen en zijn een voedselbron voor allerlei andere dieren zoals vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen.

Heb je meer ruimte in je tuin of op je erf? Plant dan een fruit- of notenboom. Deze bomen zorgen voor schaduw en zuurstof. Vogels, insecten en kleine zoogdieren zijn dol op het fruit en de noten die van de bomen komen. Vaak is er meer dan genoeg voor zowel mens als dier.

Hagen zijn een natuurlijk erfafscheiding en geschikt als nestlocatie, schuilplaats, voedselvoorziening en een beschermd wandelpad voor allerlei diersoorten. Een bloeiende haag ziet er mooi uit, biedt nectar voor bijen en vlinders en vaak bessen voor vogels. Een groenblijvende haag is voor veel vogels een perfecte plek voor hun nest.

Een natuurlijke vijver heeft helder, schoon water en natuurvriendelijke oevers. Hierdoor is er volop leven mogelijk in en rond de vijver. Amfibieën leggen er eitjes en leven erin, vogels drinken en wassen zich, insecten en zoogdieren drinken ervan en er groeien waterplanten. Zet geen vissen in de vijver: zij eten de eitjes en larven van amfibieën en libellen op!

Dicht struikgewas is voor allerlei diersoorten een uitstekende plek om weg te kruipen, eten te vinden, een winterslaap te houden of een nest te bouwen. Stekelige en wintergroene struiken, zoals bramenstruiken of taxus zijn veilige plekken om een nest te bouwen. Binnenin kunnen dieren wegkruipen voor een winterslaap. Er zijn veel insecten te vinden, dit maakt het ook een goede plek voor dieren om te jagen.