Biodiversiteit verbeteren

De biodiversiteit staat wereldwijd sterk onder druk, ook in Ede. We zien steeds minder dier- en plantsoorten in onze tuinen, parken en bossen. De biodiversiteit zorgt voor een stabiel klimaat, maar ook voor bijvoorbeeld schoon water uit je kraan. Het geeft ons voedsel, brandstof, grondstoffen en medicijnen.

Tips biodiversiteit verbeteren

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de biodiversiteit weer in balans komt. Groots is niet altijd nodig, alle kleine beetjes helpen. Je kunt op verschillende manieren de biodiversiteit in eigen tuin versterken, hieronder vind je 10 tips. Bekijk ook dit filmpje over biodiversiteit.

Nestkasten voor vogels en zoogdieren

Nestkasten en inbouwkasten bestaan in allerlei soorten en maten voor verschillende diersoorten. Zo zijn er huismussenkasten, gierzwaluwkasten, mezenkasten en uilenkasten. Ook Nederlandse zoogdieren hebben ze een veilige plek nodig. Help ze door een nest in je tuin te plaatsen. Ook voor vleermuizen zijn er kasten verkrijgbaar. Een vleermuis kan in één nacht 300 muggen vangen, een leuke bijkomstigheid!

Insectenhotel

Insectenhotels zijn gemaakt uit allerlei materialen die dienen als nestlocatie voor verschillende insectensoorten. Insecten zijn enorm belangrijk in ons ecosysteem, ze onderdrukken plagen en zijn een voedselbron voor allerlei andere dieren zoals vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen.

Wilde bloemenmengsels

Wilde bloemen zijn onmisbaar bij het bieden van een goede leefomgeving voor allerlei bestuivende insecten en andere dieren. Ze trekken prachtige vlinders en insecten aan en vogels eten graag de zaden. De wilde bloemen voegen geur en kleur toe aan je tuin. Inheemse bloemen, die van nature in Nederland groeien, zijn afgestemd op de diersoorten die hier voorkomen. Met meerjarige mengsels heb je jarenlang plezier van je bloementuin.

Fruit- en notenbomen

Fruit- en notenbomen trekken veel dieren aan. Deze bomen zorgen voor schaduw en zuurstof. Vogels, insecten en kleine zoogdieren zijn dol op het fruit en de noten die van de bomen komen. Vaak is er meer dan genoeg voor zowel mens als dier.

Hagen

Hagen zijn een natuurlijk erfafscheiding en geschikt als nestlocatie, schuilplaats, voedselvoorziening en beschut wandelpad voor allerlei diersoorten. Een bloeiende haag ziet er mooi uit en biedt nectar voor bijen en vlinders en vaak bessen voor vogels. Een groenblijvende haag is voor veel vogels een perfecte plek voor hun nest.

Dichte struiken

Dicht struikgewas is een uitstekende plek om weg te kruipen, eten te vinden, een winterslaap te houden of een nest te bouwen voor allerlei diersoorten. Stekelige en wintergroene struiken, zoals bramenstruiken of taxus zijn een zeer veilige plek om een nest te bouwen. Binnenin kunnen dieren wegkruipen voor een winterslaap. Er zijn veel insecten te vinden, dit maakt het een uitstekende plek voor dieren om te jagen.

Natuurlijke vijver

Een natuurlijke vijver heeft helder, schoon water en flauwe oevers. Hierdoor is er volop leven mogelijk in en rond de vijver. Amfibieën leggen er eitjes en leven erin, vogels drinken en wassen zich, er drinken insecten en zoogdieren en er groeien en bloeien inheemse waterplanten. Zet geen vissen in de vijver: zij eten de eitjes en larven van amfibieën en libellen op!

Groene daken

Groene daken voorzien insecten van voedsel, vermindert de belasting van het rioleringssysteem door regenwater vast te houden en langzaam los te laten, en heeft een isolerende werking op het gebouw. Een groen dak vermindert ook de temperatuur op het dak.

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen

Natuurinclusief bouwen is in Ede de norm. Natuurinclusief bouwen zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Ga je aan de slag? bezoek de pagina Natuurinclusief bouwen en ontwerpen

Gevelbegroeiing

Een groene gevel biedt nestgelegenheid voor vogels en nectar voor insecten. Klimplanten maken gevels aantrekkelijk voor weinig geld en hebben een isolerende werking. Groene gevels verkoelen de wijk, reinigen de lucht, bieden een goede nestlocatie voor allerlei vogels en nectar voor insecten.

Geveltuin

Een geveltuin heeft veel te bieden aan zoogdieren, vogels en insecten. De beplanting is een bron van voedsel zoals nectar, stuifmeel of bessen. Een geveltuin laat regenwater snel in de bodem wegzakken. Het is onderhoudsvriendelijk: bewatering en bemesting zijn niet of nauwelijks nodig. Plaats vlinderstruiken, muskuskaasjeskruid, stokroos, lavendel, wilde marjolein, klimop of hulst in je geveltuin.

Groene Doener Amanda Koelewijn

Steen eruit, plant erin! Amanda Koelewijn ging daarmee aan de slag. Samen met haar buren legde ze geveltuintjes aan. Lees haar verhaal hier.