Hoe kan ik me voorbereiden op aardgasvrij wonen?

Er zijn verschillende dingen die je nu al kunt doen om je voor te bereiden op aardgasvrij wonen:

1. Isoleren

Is je huis slecht geïsoleerd? Dan is het slim om te beginnen met isoleren. Isolatie loont altijd, hoe je je woning of gebouw ook gaat verwarmen. Alle energie die we niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Voor sommige oplossingen, zoals een warmtepomp, is uitstekende isolatie zelfs een voorwaarde. Voor andere oplossingen zoals het aansluiten op het warmtenet is isolatie vooraf niet noodzakelijk. Isolatie kan in dat geval ook achteraf, maar wordt altijd aangeraden om energie en kosten te besparen.

Ontdek hier over de voordelen van isoleren.

2. Besparen door je anders te gedragen

De energie die je niet gebruikt, kost je niets. Je bespaart bijvoorbeeld door korter te douchen, geen ruimtes te verwarmen die je niet gebruikt en het licht uit te doen als je niet in de ruimte bent.

Vind meer eenvoudige bespaartips.

3. Elektrisch koken

Gebruik jij een gasfornuis om te koken? Dat kan ook heel goed elektrisch. Het zuinigst is een inductiekookplaat. Kook je nu nog op gas en is het tijd voor een nieuw fornuis? Dan is het slim om nu al te kiezen voor elektrisch koken. Dat is zuiniger en ook nog eens veiliger (geen vuur en geen kans op gasexplosies).

4. Een alternatieve cv-ketel

In plaats van de cv-ketel op aardgas zijn er verschillende mogelijkheden:

Is je huis redelijk geïsoleerd en blijkt het niet in een gebied te staan waar een warmtenet voor de hand ligt?

Combineer dan alvast je HR cv-ketel met een hybride warmtepomp. Je woont niet helemaal zonder aardgas, maar je bespaart al behoorlijk op je gasrekening. Hiervoor kun je ook subsidie krijgen.

Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd en is er geen zicht op een warmtenet op korte termijn of wil je een individuele oplossing realiseren?

Dan kun je je huis verwarmen met een warmtepomp. Die haalt warmte uit de grond, de lucht of water en warmt dit op via een soort omgekeerd koelkastprincipe. Een warmtepomp gebruikt wel stroom, maar veel minder dan wanneer je elektrische kacheltjes zou gebruiken. Belangrijk bij het gebruik van een warmtepomp is je warmteafgiftesysteem. Je moet een woning hebben met geschikte radiatoren of vloerverwarming. Je kunt een eigen warmtepomp nemen, maar je kunt er ook een delen met je buren.

Aansluiten op een warmtenet

Als er een warmtenet beschikbaar is, kun je daarvoor kiezen. In Ede ligt in sommige wijken zo’n netwerk van warmwaterbuizen om huizen te verwarmen. Zo ontvangen al 7.000 Edese woningen groene warmte in plaats van aardgas. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het Warmtebedrijf Ede.

Hulp nodig?

Wil je je huis, bedrijf of instelling verduurzamen? Of wil je aan de slag in jouw appartementencomplex, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg met een gratis energiescan en informatie over leningen en subsidies. Bekijk hier ons hulpaanbod.

Wist je trouwens dat we ook een Energieloket hebben in Ede? Stuur je vraag in via het contactformulier. De adviseurs van het Energieloket helpen je graag verder!